wtorek, 8 marca 2011

Do czego potrzebne są antyoksydanty?

Obecnie bardzo często słyszy się o potrzebie używania dużej porcji antyoksydantów. Powodem jest zanieczyszczenie środowiska i w związku z tym coraz większa ilość wolnych rodników tlenowych dewastujących nasze zdrowie. 



Wolne rodniki są przyczyną nagłego starzenia się ciała. Wywołują również wiele bardzo niebezpiecznych chorób, a wśród nich np.: choroby serca, choroby oczu, choroby neurologiczne, no i niestety najtrudniejsze - choroby nowotworowe. Antyoksydanty to po prostu związki chemiczne, unieszkodliwiające rodniki tlenowe.

Nasze ciało produkuje endogenne antyoksydanty jak np. glutation, estrogen, czy kwas moczowy. Wewnętrzna produkcja to w dzisiejszych czasach niestety za mało.

Konieczne są dodatkowo przeciwutleniacze zjadane z pożywieniem. Najważniejsze z nich to witamina C, witamina E, likopen, alfa karoten, polifenole, luteina, cynk, mangan. Wraz ze wzrostem degradacji środowiska, wiekiem, czy też w okresach przewlekłego stresu ilość antyoksydantów dostarczanych z posiłkami powinna wzrastać.

Właściwa ilość antyoksydantów zapewnia organizmowi odpowiednią ochronę, opóźnienie procesów starzenia, potęguje odporność organizmu. Dostarczenie wystarczającej ilości antyoksydantów wymaga zjedzenia każdego dnia co najmniej dwóch posiłków z czystych ekologicznie świeżych warzyw i jednego posiłku z czystych ekologicznie owoców. To naprawdę trudne zadanie, zwłaszcza dla mieszkańców miasta.

Z jakiego powodu czystość ekologiczna zjadanych roślin jest tak bardzo ważna jeśli chodzi o zawartość antyoksydantów? Trzeba zdawać sobie sprawę problem rodników tlenowych dotyka też roślin. Uprawy nie ekologiczne, wykorzystujące sztuczne nawozy i sztuczne środki ochrony roślin skutkują powstawaniem dużej ilości rodników tlenowych, z którymi roślina musi sobie poradzić.

Stosuje do tego celu oczywiście własne przeciwutleniacze. W efekcie zawartość antyoksydantów w roślinie sukcesywnie maleje. Dla każdego, kto nie godzi się ze zbyt szybkim starzeniem, czy chorobami wywołanymi działaniem rodników tlenowych z pomocą przyjdą naturalne suplementy diety. Należy upewnić się, że suplement diety powstał z czystego ekologicznie materiału. Dowodem są odpowiednie certyfikaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz