W dzisiejszych czasach bezsenność dotyka coraz więcej ludzi. Niewielu jednak wie, że wystarczą drobne zmiany w ich diecie, aby pożegnać problemy ze snem.
Warto więc przeanalizować obecną dietę w poszukiwaniu przyczyny, która powoduje bezsenność. Na początek polecam sprawdzić, czy dostarczamy naszemu organizmowi wystarczająco dużo następujących substancji:
Tryptofan (aminokwas)
Tryptofan jest aminokwasem, który w naturalny sposób pobudza organizm do wytwarzania hormonu szczęścia (seratoniny) oraz hormonu snu (melatoniny). Aminokwas ten wchodzi w skład białek, warto więc jeść produkty z dużą zawartością tych biopolimerów.
Omega - 3 (kwasy tłuszczowe)
Omega - 3 to kwasy tłuszczowe, które powodują wzmożoną produkcję hormonu snu (melatoniny). W największych ilościach kwasy tłuszczowe omega - 3 występują w rybach morskich - dbaj więc o regularne spożywanie ich mięsa.
Zapewne zauważyłeś, że powyższe substancje stymulują organizm do wytwarzania dwóch hormonów - seratoniny i melatoniny. Te dwa hormony wzajemnie się uzupełniają i są podstawą fizjologiczną do zdrowego i regenerującego snu, a tym samym - pokonania bezsenności.
Co jeść?
Przedstawię ci teraz kilka produktów spożywczych, które warto jeść, by nie cierpieć na bezsenność:
- mleko
- ser biały i żółty
- jogurty i kefiry
- mięso drobiowe
- mięso ryb, w szczególności śledzi, pstrąga, sardynek, tuńczyka, sardeli i łososia
- pieczywo ciemne, pełnoziarniste
- płatki owsiane
Czego nie jeść?
Właściwie to spożywać, bo są tu przede wszystkim napoje. ;-) Aby zapomnieć o swoich problemach ze snem zalecam unikać:
- produktów z kofeiną: kawy, coli i napojów energetycznych,
- alkoholu,
- ostrych przypraw.
Ogólne zasady odżywiania
Warto też pamiętać o ogólnych zasadach odżywiania - np. im bliżej wieczora tym posiłki powinny być uboższe w węglowodany, a bogatsze w białko oraz że ostatni posiłek powinniśmy spożywać min. 2 godziny przed snem (organizm zajęty trawieniem, nie może prawidło wejść w stan odpoczynku, co może powodować bezsenność).
pokonaj-bezsennosc.interkursy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz